Kuka haluaa oikean valtuustosopimuksen? (elokuu 2020)

Vaalien häviäminen kirpaisee. Sen ovat kaikki puolueet joskus joutuneet toteamaan – kokoomus Porissa viime kunnallisvaaleissa.

Lisäksi kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien useita vaalikausia melko kitkattomasti pyörinyt vallanpidon aseveliakseli katkesi. Kun vaalien jälkeisissä neuvotteluissa politiikan johtopaikkoja enää jaettukaan ”yksi sulle – toinen mulle” periaatteella, ymmärrän hyvin, että selkeä oppositioasetelma saattoi houkuttaa kokoomuksen väkeä.

Paikkajakoja koskevien vaaliliittoneuvottelujen kariutuminen myös pienempien puolueiden kanssa oli kai viimeinen niitti. En todellakaan syyttele kokoomusta siitä, jos vaalien jälkeinen valtuustosopimusneuvottelujen poliittisen yhteistyön hiekkalaatikko alkoi tuntua ahtaalta.

Joka tapauksessa kesken kohtuullisen hyvässä yhteisymmärryksessä sujuneiden valtuustosopimusneuvotteluiden kokoomus ilmoitti, että puolue irtautuu sopimuksesta.

Tämä tästä, mutta kun Knuuttila (SK 9.8.) valtuustoryhmänsä puheenjohtajana nyt ilmoittaa, että ” Pori ansaitsee oikean valtuustosopimuksen”, en oikein tiedä, mitä tästä myöhäsyntyisestä manifestistä pitäisi ajatella.

Oikea valtuustosopimus kattaa jokseenkin kaikki puolueet. Se tehdään yhteisesti sovittujen askelmerkkien mukaan eteneväksi tulevaisuuden suunnitelmaksi normaalisti koko valtuustokautta varten. Tällä valtuustokaudella juuri kokoomus irtautui ensimmäisenä valtuustosopimusprosessista.

Pori todella ansaitsee oikean kattavan valtuustosopimuksen, ja toivottavasti sellainen syntyy viimeistään kevään vaalien jälkeen. Toivottavasti myös vaalien jälkeiset neuvottelut luottamushenkilöpaikoista voidaan nyt käydä paremman yhteisymmärryksen hengessä, sillä joka tapauksessa tulevaisuuden isot haasteet edellyttävät kaikilta halukkuutta tavoitteelliseen yhteistyöhön.

Kaikki Suomen suurimmat kaupungit Helsinkiä lukuun ottamatta ovat rypeneet Knuuttilan värikkäästi kuvaamissa talousvaikeuksissa. Viisasten kiveä ei ole löytynyt oikealta eikä vasemmalta – ei myöskään virkamiehiltä. Jos kokoomuksella on toimiva ratkaisu ehdotettavana, olisi se nyt hyvä kuulla ihan selkokielellä. Porilaiset ansaitsevat ehdottomasti kuulla myös sen, mitä Knuuttilan kirjoituksessaan mainitsemaa villin vastuutonta rahankäyttöä on tällä valtuustokaudella harrastettu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s