Ensin korville – sitten silmille? (23.1.2016)

Suomalainen on aika sitkeä sietämään kaikenmoista kiusaa – mutta kun se on saanut tarpeeksi korvilleen, voi olla, että se käy silmille. Saba Wind- yhtiö kertoi (SK 23.1.) saaneensa Porin kaupungilta nyrkiniskun silmään, kaupunki kun lopettanee (heidän edustajansa omasta pyynnöstä) Jakkuvärkin tuulipuiston kaavoituksen valmistelun.

Porin kaupunginvaltuusto on jo rajannut uusien tuulipuistojen osalla 2km suoja-alueen, jota lähemmäs asuinrakennuksia isoja voimaloita ei saa kaavoituksessa suunnitella. Hyvä päätös.

Jakkuvärkin tuulipuistohankkeessa lähin suuri tuulivoimala oli sijoitettu noin 550m päähän asuinrakennuksesta ja koko alue on niin ahdas, ettei mihinkään sinne voi sijoittaa ainoatakaan voimalaa valtuuston edellyttämällä tavalla. Lisäksi, vaikka sieltä jo kerran hävitettiin asuttu merikotkan pesä, lintulaji pesii taas hankealueen lähituntumassa.

On se muuten jännä juttu, että kun ely-keskuksen tuulipuistojen suunnitteluohje antaa pesiville merikotkille 2km säteisen suojavyöhykkeen, niin ihmisille se pitää edelleen kunnan omilla päätöksillä taata, vaikka selkeää tietoa vakavista haitoista ja terveysriskeistä on olemassa. Joskus tuntuu, että meillä ihmisillä ei ole edes samoja oikeuksia, kuin eläimillä.

Tuulivoimaloiden melu- ja muut haitat ovat saaneet osan kiltimmistä lähiasukkaista muuttamaan kotoaan ja   toiset – niin kuin Siikaisissa – ovat valmiit vaikka ”valtaamaan” kunnanviraston tullakseen asiassaan kuulluiksi.

Porin kaupunki on tehnyt (eikä suinkaan ainoana paikkakuntana) linjakkaan päätöksen asukkaittensa tasapuolisen hyvinvoinnin puolesta rajaamalla tuulivoimalat selkeimmän häiriöalueensa päähän asutuksesta.

Rajaus koskee uusien tuulipuistoalueiden suunnittelua, mutta linjakkuus vaatii myös sitä, että mahdollisuuksien mukaan haittoja torjutaan myös jo tehdyissä tai aloitetuissa hankkeissa. Kaupunginhallituksen konsernijaosto voisi pohtia vaikkapa niiden muutaman tuulivoimalan kohtaloa, jotka jo luvat saanut Hangassuon tuulipuiston porilainen osahanke toisi mm. Niittymaalaisten riesaksi. Onko kaupunkikonsernimme etu lähteä näitä rakentamaan? Mielestäni ei ole. Uusilla säännöillä tällaista aluetta ei edes kaavoitettaisi.

 

Simo Korpela

Porin kaupunginvaltuutettu

KD Satakunnan piirin pj

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s