Taistelunsa kullakin? (31.1.2017)

Afrikassa on edelleen heimoja, jotka tilaisuuden saatuaan ovat valmiit tappamaan ja ryöstämään naapuriheimonsa saavutettavan valta-aseman ja taloudellisen hyödyn vuoksi. Näin minulle ainakin kerrottiin ollessani pari vuotta sitten YK-koulutuksessa.

Sivistyneessä Suomessamme ei tällaista tapahdu. Täällä taistellaan vain tuulimyllyjä vastaan niin kuin Satawindin toimitusjohtaja (SK mielipide29.1.) totesi. Jotain yhtäläisyyttä kaikissa ihmisten taisteluissa kuitenkin aina on.

Tavoitteena voi olla poliittisen hyödyn ja vallan tavoittelu johon Kokkila Furuholmin mainitessaan ehkä viittaa. Se on ainakin selvää, että kunnallisvaalien alla jokainen puolue pyrkii nostamaan profiiliaan.

Satawind taas haluaa nostaa taloudellisen hyödyn oikeutukseksi sille, että myllyt tulisi rakentaa. Oleellinen kysymys näissä taisteluissa kuuluukin: Voiko taloudellisen hyödyn saavuttaminen olla oikeutuksena sille, että paikalliset ihmiset menettävät ympäristönsä normaalin luonnonmaiseman ja kärsivät merkittävistä meluhaitoista?

Satawindin vajaan sadan miljoonan euron investointihanke on toki suuri, mutta toisaalta valtiomme maksaa jo nyt tuulisähkön tuottoyrityksille pelkkinä syöttötariffilisinä useita satoja miljoonia euroja vuodessa.

Ei kuulosta oikein järkevältä, että samaan aikaan kun pilataan luontoarvot ja levitetään melusaastetta ympäristöön pitää tästä touhusta vielä valtion maksaa merkittäviä summia. On ymmärrettävää, että tuulienergian valtiollinen tukeminen on nyt pantu uudelleen mietittäväksi ja haitat tutkittaviksi.

Porin kaupunginvaltuusto asetti uusille kaavoituskohteille 2km turvarajan, mitä lähemmäs asutusta ei myllyjä saa kaavoituksessa laittaa. Vireillä olleista kaavoituskohteista Jakkuvärkin kaavoitus lopetettiin tilaajan toimesta. Satawind taas laittoi Lammin kaavoituksen katkolle odottelemaan suotuisampia poliittisia tuulia – valtuustokin vaihtuu kevätvaalien jälkeen. Kuitenkin, silloin kun tilanne edellyttää uuden kaavoituksen aloittamista, pitää 2km suojaraja aina sisällyttää siihen.

Joka tapauksessa Porin kaupunginvaltuusto on sanansa sanonut, ja sillä on täysi valta hylätä mikä tahansa sille jatkossa esiteltävä tuulipuistohanke. Toivottavasti myös uusi valtuusto haluaa toimia rehdisti ja oikeudenmukaisesti – ei niinkään taistellen tuulimyllyjä vastaan – vaan Porin asukkaiden puolesta!

 

Simo Korpela

kaupunginvaltuutettu

kristillisdemokraattien Satakunnan piirin pj

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s