Vaalit lähestyvät (1.12.2016)

Ihmisen poliittinen muisti on kuulemma 1,5 vuotta Sitä vanhemmat tapahtumat eivät enää kovasti vaikuta vaalien yhteydessä tehtäviin valintoihin. Tämän mukaan mittavan pikkukoulujen lakkauttamisen takuumiehet, kokoomus ja sosiaalidemokraatit voisivat huokaista helpotuksesta, aikaa päätöksen teosta on kulunut 2,5 vuotta, joten äänestysmyrkytyksen varoaika on jo kulunut umpeen. Itse en ihan tähän usko, mutta aika näyttää.

Tällekin vuodelle on Porin voimakaksikolle kuitenkin kertynyt painolastia. Taloudellinen tilanne on ollut varsin synkkä. Rahat alkoivat uhkaavasti loppua. Keväällä mietittiin, missä ja kenessä on vika, mutta sitten tultiin samaan tulokseen, kuin Koskela Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa: ”Ei tässä syyllisiä kaivata, vaan Lahtista ja konekivääriä.”

Tällä kertaa saatiin, mitä tilattiin. Valtuustosopimukseen kirjattiin taas tiukka rajoitus kunnallisveron kautta tapahtuvalle lisätulojen hankinnalle, ja lisäksi kaupungin lainamäärä ei saa kasvaa. Kuitenkin investointitaso säilytettiin ennallaan, eli näistä menoista ei haluttu tinkiä.

Miksi kolme puoluetta irtautui valtuustosopimuksesta, vaikka ehdot näyttivät näin lupaavilta? Siksi, että luvattiin liikaa, eikä mietitty tarpeeksi niitä seuraamuksia, joita sopimuksen noudattaminen väistämättä toi tullessaan.

Perusturva nosti palvelumaksujaan ja vanhustenhuollon hoitajamitoitusta pienennettiin kesken kauden. Eli tässä lasku rahanpuutteesta kohdistui jälleen taloudellisesti tai iän tai terveyden puolesta heikompiosaisille.

Kaupungin asukkailleen luovuttamien rakennustonttien vuokrahinnat nousevat niin kohtuuttoman korkealle, että kun asukkaat sentään saivat määräajan kuluessa lunastaa tonttinsa entisellä lunastushinnalla, myydään niitä nyt budjettikokouksessa esitetyn arvion mukaan jopa 20 M€ :lla Uusien vuokrahintojen mukaan lasketut tulomenetykset ovat tällöin 2 M€ joka vuosi.

20 M€ myyntituloja yhden kerran ja 2M€ rahanmenetystä joka vuosi. Tämä vastaa 10% korkokantaa. Pankista jos rahaa ottaa, korkomeno on noin kymmenesosa tästä!

No, nyt voidaan kuitenkin saivarrella, ettei kaupunkimme tarvinnutkaan ottaa lisälainaa, kun näin hoidetaan tulorahoitus kuntoon myymällä omaisuutta. Toteutuuko tehty valtuustosopimus tässä, siitä voidaan olla montaa mieltä.

Viimeisimpänä valtuustosopimuksen sallimana rahankeruukonstina lomautettiin kaupungin henkilökuntaa. Pieleen meni. Tämän ovat SK:n yleisönosastokirjoituksissa myöntäneet nyt aivan lähipäivinä sekä kokoomuksen, että SDP:n edustajat. Aivan liian lyhyelle aikavälille ajoitettu ”pikavippi” ei tuotakaan likikään sitä, mitä piti, ja seuraukset ovat olleet paljon oletettua ikävämmät. Lisäksi käytettiin varsin epäreiluja lomautuskikkoja, joilla muun muassa saatiin aikaan se, että opettajien lomautuspäivistä yli puolet on sellaisia, joilla ei ollut mitään virkatehtäviä.

Vaalit herkistävät kummasti puolueita huomaamaan omien sidosryhmiensä äänestäjien tarpeet. Hyvä näin, saatiinhan se vanhustenhuollon hoitomitoituskin budjettikokouksen väännöissä palautettua ennalleen.

”Voi jospa aina vaalivuosi ois”

 

Simo Korpela

kaupunginvaltuutettu

kristillisdemokraattien Satakunnan piirin puheenjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s