Valtuustosopimus poriutumisen puristuksessa (22.11.2015)

Kalliit jazzin vip-liput, kuorikangastakit, hotelli Kämp. Inhottavat työntekijöitään uhkailevat pomot, määrärahojen käyttötarkoituksen muuttaminen, poliittiset virkanimitykset. Kaikki tämä krääsä on antanut porilaisille kiintoisaa luettavaa viime aikoina. Onko kyseessä poriutuminen, paikallinen, perinnöllinen, parantumaton sairaus?

Valitettavasti kyseessä on koko maan laajuinen epidemia, johon ei vielä ole kehitetty toimivaa rokotetta. Lainsäädäntömme on kyllä kohtalaisen hyvä, mutta sekin jättää aukkoja pienille ja keskisuurille konkeloille.

Lisäksi itsekin pariin otteeseen poliittisissa”totuuskomissioissa” istuneena voin todeta, että erityisesti esimies-alaissuhteissa pitävien rangaistuspäätöksiä edellyttävien  todisteiden saaminen ilman poliisivaltuuksia on usein täysin mahdotonta.

Satakunnan Kansa (21.11.) spekuloi sillä mahdollisuudella, että vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit irtautuvat valtuustosopimuksesta.

Perussuomalaisia kismittävät – aivan ymmärrettävästi – viimeiset virkanimitykset. Kuitenkin pitää muistaa, että Porin kaupunginhallitus ei ole varmistanut sitä, ettei prosessi pääse tällä tavoin karkaamaan käsistä. Kaupunginhallituksessa taas istuvat kaikki puolueet kahta pienintä lukuunottamatta.

Vasemmistoliitto on suuttunut Porin 2-puoluejärjestelmästä jossa demarit ja kokoomus hyvässä yhteisymmärryksessä jyräävät asioita keskinäisten sopimusten nojalla läpi.

Näinhän kävi ainakin pikkukoulujen lopettamisen yhteydessä – demarien ja kokoomuksen hanska piti. Kuinka hyvin demokratia toteutui, jos ne huhut pitivät paikkansa, että demarien ryhmäkokous päätti asiakokonaisuudesta yhden äänen enemmistöllä? Yhteensä puolet demareista ja kokoomus ei vielä läheskään muodosta valtuustomme enemmistöä. Mikähän osa sosiaalidemokraattiien äänestäjistä sai, mitä tilasi?

Valtuustosopimuksen henki edellyttää kaikkien puolueiden osallistumismahdollisuutta asioista päätettäessä. Tähän vedoten  me kristillisdemokraatit ja vihreät – kaupunginhallituksesta pois jätettyinä puolueina – anoimme vuosi sitten puhe-ja läsnäolo-oikeutta KH:n kokouksiin. Silloin asia ei saanut yhdenkään KH:n ryhmän tukea, vaikka ehdotus ei olisi tuonut mitään äänivaltaa, vain oikeuden päätösten taustojen tuntemiseen ja kommentointiin. Tässä vasemmistoliittokaan ei ollut valtuustosopimuksen linjoilla. Ei, vaikka esimerkiksi vasemmistoliiton KV:n varapuheenjohtajalla on aivan samanlainen oikeus.

Meille kaikille yhteisesti: Toisinaan peiliin vilkaiseminen voi olla rähjäämistäkin parempi ratkaisu.

Simo Korpela                                                                                                                     kaupunginvaltuutettu                                                                                                   Kristillisdemokraattien Porin osaston ja Satakunnan piirin puheenjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s